17-20 października 2014
Działanie kulinarne – warsztaty, promocja wyrobów regionalnych, prezentacje kuchni różnych krajów i narodów, prezentacja i upowszechnianie tradycyjnych przepisów kulinarnych.
Jarmark smaków realizowany będzie w części edukacyjnej w formie warsztatów dla dzieci i młodzieży. Do projektu zaproszeni będą restauratorzy kuchni tradycyjnych oraz producenci wyrobów regionalnych. Podczas festiwalu w różnych miejscach wydarzeń festiwalowych będzie można posmakować kuchni tradycyjnej i regionalnej. Wszystkie zespoły zagraniczne uczestniczące w festiwalu zorganizują swoje stoisko kulinarne. Przygotowane będą również przepisy degustowanych potraw w formie składanej książki kucharskiej pod nazwą „Kulinarne inspiracje”.
Do projektu zaprosimy jedną z łódzkich szkół gastronomicznych.
W działaniach kulinarnych planujemy udział restauratorów i producentów żywności regionalnej, weźmie w nich udział 100 uczestników warsztatów oraz 300 osób publiczności festiwalowej.